Over ons

Aankomende evenementen
No data was found

Een klein stukje historie

De Progressief Joodse Gemeente is een relatief jonge gemeente; in januari 2000 opgericht als Liberaal Joodse Gemeente Beth haTsafon (het Huis van het Noorden) na een voorbereidingstijd van drie jaar. De gemeente maakt onderdeel uit van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom. In 2007 heeft zij haar naam gewijzigd in Progressief Joodse Gemeente Noord-Nederland.

Op 2 april 2000 vindt de inwijding plaats van het eerste Sefer Tora. De feestelijke dienst staat onder leiding van rabbijn Menno ten Brink en chazzan Avery Tracht. Rabbijn David Lilienthal wordt de eerste rabbijn van deze kehilla. En op 24 november 2001 is de eerste Bar- en Bat Mitswa viering.
Rabbijn Ruben Bar Efraïm volgt rabbijn Lilienthal in 2004 op. De diensten worden dan nog steeds gehouden in een tijdelijk onderkomen in Heerenveen.

Op 1 november 2005 is de officiële overdracht van de Synagoge van Zuidlaren. De Gemeente Tynaarlo draagt de Synagoge over aan de Stichting Oude Drentse Kerken. Nu wordt er een aanvang gemaakt met de planning en restauratie van de synagoge.
Op 30 november 2007 is de officiële opening van de gerestaureerde Synagoge van Zuidlaren. De herinwijding als synagoge vindt plaats op 9 december 2007 / Chanoeka 5768, honderéénentwintig jaar na de stichtingsdatum. Vanaf dat moment heeft de PJGNN een vaste plek voor haar diensten. Sinds 1923 hadden er geen diensten meer in de Synagoge Zuidlaren plaatsgevonden. Mei 2008 is er weer een Bar Mitswa. Voor het eerst sinds 1923 worden er weer diensten met de Hoge Feestdagen gehouden in de sjoel van Zuidlaren. Rabbijn Tamarah Benima volgt in juli 2009 rabbijn Ruben Bar Ephraim op. Zij was onze rabbijn tot november 2021. Zij is opgevolgd door onze huidige rabbijn Peter Luijendijk.