‘Tola’atim Seferiem’

De Boekengroep  ‘Tola’atim Seferiem’ (Boekenwurmen) komt gemiddeld drie keer per jaar bijeen. Gezamenlijk wordt een keuze voor een te lezen boek gemaakt. De boeken die wij lezen bevatten altijd een Joods thema, maar hoeven niet van een Joodse auteur te zijn. Gelezen worden boeken van bekende en minder bekende (moderne) schrijvers. Vooraf wordt afgesproken wie een korte inleiding zal houden; daarna ontstaan er boeiende, persoonlijke gesprekken.

Het laatste boek dat we bespraken was het autobiografisch boek “Moederskind” van de Engelse schrijver Howard Jacobson. Het boek werd over het algemeen gewaardeerd. Zijn soms wat fladderende stijl verbergt tenslotte veel gezoek en getob over zijn Joodse identiteit en zijn maar niet uitkomende schrijverschap. Maar, zijn humor en zelfspot niet bekende verdedigingswapens van de Joden….en van de Engelsen? En er komt toch een happy end: hij trouwt onder een chuppa en zijn boek verschijnt.
De discussie draait daarna over het interpreteren van bepaalde passages in het boek, de persoon van de auteur en over hoe wij onze eigen joodse identiteit ervaren.

Het volgende boek dat we bespreken is ‘Het zout der aarde’ van Józef Wittlin.

De bijeenkomsten vinden bij voorkeur op zondagmiddag plaats..

Informatie is te verkrijgen via het secretariaat.